Tudom-tudom nagyon elfoglaltak vagyunk. Pelenkázás, öltöztetés, játék, etetés, takarítás, főzés, sétálás, mosogatás és még sorolhatnám. Viszont az tény, hogy néha az Anyáknak is szükségük van arra, hogy egy kicsit feltöltődjenek. Biztos Ti is ismeritek azt a mondást, hogy “ha Anya boldog, akkor mindenki boldog”. Két gyermekes Anyaként nagyon egyetértek ezzel a mondással. Amikor lemerülnek azok a bizonyos elemek, akkor kis dolgokon is azonnal felidegesítjük magunkat és könnyedén házisárkánnyá változhatunk. Valljuk be őszintén, az senkinek sem jó. Az egyik legfontosabb tanács, amit anyatársaimnak adhatok, hogy szánjatok időt magatokra, hogy újra önmagatok legyetek. Nem vagyunk egyformák, mindenkinek mást jelent a feltöltődés. Van akinek az segít, ha beül valahova egy kávéra a barátnőjével, van aki elmegy egyedül moziba (volt már rá példa 🙂 ), másoknak a vásárlás ad örömöt, míg van aki a kirándulásra esküszik. Na de hogy jön ide a babanapló írás? Van akinek pont a napló írás segíthet a feltöltődésben. Sorra veszem, hogy milyen előnyös tulajdonságai lehetnek a babanapló írásának.

 

1. Boldogság érzés

Miközben az asztalnál ülve felidézed az emlékeket a babádról, rendezgeted a cuki képeit a naplóba, újra átéled azokat és ez hálával tölti el a szívedet. Biztos vagyok abban, ha titokban videóra vennénk azt, ahogy egy Anyuka töltögeti a babájának a naplóját, azt látnánk, hogy csak egyfolytában mosolyog.

 

2. Digitális méregtelenítés

A digitális készülékek behálózták az életünket. Csörög a telefonunk. Csipogással jelez az e-mail, Messenger, Viber és társai, ha üzenetet kapunk. Mindig készenlétben vagyunk, mindig elérnek minket. Az én tanácsom, hogy legalább addig, amíg írod a naplót, kapcsold ki a telefonodat és a számítógépet. Főzz magadnak egy teát vagy kávét. Lazíts! Helyezd magad kényelembe és írd nyugodtan a naplódat és közben éld át újra az emlékeiteket. 🙂

 

3. Segít a jelenben lenni

Amikor időt szánsz arra, hogy leülj és írd a babanaplót, akkor egy dologra fókuszálsz. Csak arra törekszel, hogy jelen legyél és írj. Jelenben lenni pedig boldogító. 🙂

 

4. Segít lassítani

“Néha úgy viselkedünk, mintha lenne valami fontosabb az életnél. De micsoda?” /Antoine de Saint-Exupéry/ Ha megfogadod a tanácsomat, amit a 2. pontban írtam, akkor le fogsz lassulni. Miért jó ez Neked? Így is rengeteg dolgunk van, nem érünk rá lassítani. Nem is arról van szó, hogy minden amit csinálunk, azt lassan kellene csinálnunk. Hanem azt, hogy válasszuk a minőséget a mennyiség helyett. Sokkal több feladatot zsúfolunk bele az életünkbe, mint amennyit képesek vagyunk elvégezni. Ha kiszelektáljuk a valóban fontos dolgokat a sok lényegtelen közül, máris több időnk marad és ettől nőni fog az elégedettségünk, tehát boldogabbak leszünk. Akit bővebben is érdekel a téma, annak szívből ajánlom Greg McKeown könyvét: Lényeglátás – Kevesebbet, de jobbat. 

 

5. Fejleszti a kommunikációs készséget

Minél többet írsz, egyre jobb leszel. Először fontos, hogy átgondold, hogy miről szeretnél írni. Ha elég ügyes vagy mehet egyszerre az írás, de ha biztosra akarsz menni, akkor jó ha írsz vázlatot magadnak. Ha javul az írásbeli kommunikációd, akkor az kihat a szóbeli kommunikációd fejlődésére is.

 

6. Aktív agyi tevékenység

Megdolgoztatjuk az agyunkat naplóírás közben, hiszen fel kell eleveníteni a történéseket és át kell gondolnunk, hogy mit is vetünk papírra.

 

+ 1 pozitív előny, láthatjuk a gyerekünk mosolygós arcát, amikor lapozgatja a naplóját. 🙂

Ha kedvet kaptál a babanapló írására, akkor itt tudod megrendelni a Babystory babanaplót. Ha kihagytam volna még valamilyen pozitív hatást, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy szerinted miért jó még babanaplót írni.

Pin It on Pinterest