Gondolkoztatok már azon, hogy miért fotózunk? Ha megkérdezem magamtól, akkor az én válaszom az, hogy szeretném hosszú évek múlva is visszaidézni a legkedvesebb családi emlékeinket. Nekem a képek mindig fontos szerepet játszottak az életemben. A gyerekek megszületése után meg pláne! Az elején minden kis mozzanatát szerettem volna megörökíteni a babámnak. Aztán amikor a fotók rendszerezésére került volna sor, nem bírtam rávenni magam, hogy sok ezer képet átnézve kiválogassam a kincseket. Így egy idő után, mikor a fotókra gondoltam, rossz érzéseim lettek. Ha nem válogatom, rendszerezem a fotókat, akkor az szinte olyan, mintha nem is lennének képeink. A fotókat örömszerzés céljából készítem magunknak. Nem lehet, hogy bűntudatot okozzanak!? Itt az ideje, hogy rendbe tegyem a fotóinkat és havi rutinná alakítsam a fotók rendszerezését. Ha Te is hasonló gondolatokkal küzdesz, akkor érdemes elolvasnod ezt a bejegyzést, amiben a digitális fotóink kezelésével kapcsolatos problémákra hívom fel a figyelmet. Tegyünk azért, hogy a fotóinkat most is és a jövőben is élvezhessük! Tanuljuk meg kezelni a képeinket, hogy ne maradjon fotók nélkül az utókor! Velem tartasz?

 

1.

Dömping

 

Ma már a telefonjainkkal is egész jó képeket lehet készíteni. A fotókészítés lehetősége mindig a kezünk ügyében van. Élünk is a lehetőséggel és megszámlálhatatlanul sok képet készítünk. Ezzel csak az a gond, hogy minél több fotót készítünk, annál kisebb lesz az esélye annak, hogy a valóban fontos képeinket megőrizhessük magunknak. A sok ezer kép között elvesznek a kincset érő képeink is.

Megoldás: szelektáljunk, szelektáljunk és szelektáljunk! Mondtam már, hogy szelektáljunk? 🙂 Tudom, hogy az izgő-mozgó gyerekekről több képet is készítesz, hogy elcsípd a legjobb pillanatot. Azt is tudom, hogy legszívesebben az összes képet megtartanád róla. Nehéz kitörölni róluk még azt a képet is, amelyiken homályosak, mert amúgy “annyira cukin néz azon a képen”.

Tipp: a fotó elkészítése után azonnal töröljük ki a telefonunkból/fényképezőgépünkből azokat a fotókat, amik életlenek, rosszul komponáltak vagy egyszerűen csak nem tetszenek. Ha nehezedre esik képeket törölni, akkor próbáld meg azt a módszert, hogy a hasonló képek közül azt válaszd ki, amelyiket meg akarod tartani és ne azt, amit ki akarsz törölni. Sok időt spórolsz meg magadnak, ha még frissen, a kép készítése után elkezded szelektálni a fotókat.

 

2.

Káosz

 

Gondoljuk át, hogy hol vannak a digitális fotóink? Leginkább mindenhol! A memóriakártyánkon, a számítógépen, a felhőben, a telefonunkon. Ha nem tároljuk őket egy helyen, akkor képtelenség rendben tartani a fotóinkat.

Tipp: Minden hónapban gyűjtsd össze a digitális fotóidat minden létező készülékedről és mentsd le őket egy helyre. Nálam a központi hely a külső merevlemezem. A legjobb, ha szokássá alakítod a digitális fotóidnak a rendszerezését és minden hónapban kijelölsz egy napot, amikor összegyűjtöd a fotókat egy helyre. Legyen egy “fotók” mappád és azon belül rendszerezd évekre és hónapokra bontva a képeidet. Ha Neked úgy jobban tetszik, akkor kategóriákat is alakíthatsz ki, mint pl. ünnepek, nyaralás, kirándulások, otthon stb.

Extra előny: ha minden hónapban letöltöd a telefonodról a fotókat, akkor mindig lesz hely a telefonodon. 😉

 

3.

Mentés

 

Ismeritek Murphy törvényét, ugye? “Ami elromolhat, az el is fog romlani.” Ez nincs másként a fotókkal se! A képeinkre lefordítva ezt úgy mondanám, hogy amit nem mentesz le több helyre, az egyszer el fog veszni. Ha eddig nem ügyeltél arra, hogy több helyre lementsd a fotóidat és még egyetlen fotód sem tűnt el, akkor az a szerencse műve volt és nem a Tiéd. Vedd kezedbe az irányítást és tartsd biztonságban a fotóidat! Az előző pontban írtam arról, hogy tárold egy helyen az összes fotódat. Ez csak abban segít, hogy rendben tudd tartani a képeidet. A tárolási helyen kívül legalább egy helyre érdemes lementeni még a fotóidat. Mert ha csak egy helyre vannak összegyűjtve/lementve, az olyan, mintha nem is lennének. Van olyan ismerősöm, aki elvesztette a kislánya első öt évének a fotóit, mert csak a számítógépen tárolta azokat és tönkrement a gépe. Szörnyű érzés lehetett. Te ne járj így!

Tipp: hova mentheted a fotóidat? Külső merevlemezre, felhőbe, számítógépedre, NAS szerverre. DVD-n ne tárold hosszú távon a fotóidat, mert pár éven belül elöregszik az írható lemezek többsége és elvesznek róla az adatok.

 

4.

Célok

 

Mielőtt lenyomod az exponáló gombot, átgondolod, hogy mi a célod a fotókkal? Mit akarsz megmutatni vele? Mire szeretnél visszaemlékezni az adott fotóval? Mit fog látni majd az unokád? Biztos, hogy végig akar majd nézni több száz albumot? Melyik kép mutatja meg, hogy honnan jött? A digitális fotózás korszakában úgy érezhetjük, hogy nincs tétje annak, hogy mennyit fotózunk. De van! Egyre nagyobb felbontású képeket tudunk készíteni és egyre többet fotózunk, tehát egyre nagyobb adatmennyiséggel kell megbirkóznunk. A sok fotó káoszt eredményez, a nagy adatmennyiség miatt pedig állandó helyhiánnyal kell küzdenünk.

 

5.

Emlékőrzés

 

Nálam az emlékőrzés ott kezdődik, hogy mindenféle kütyü, áram és internet nélkül elérhetőek a képeink. A technikai dolgokban nem tudok megbízni, mert tönkre mehetnek, kevesebb kontrollunk van felettük, mint a kézzel fogható képeink felett. Amit meg tudok fogni, az más! Nap, mint nap gyönyörködhetek benne. A gyerekek elővehetik a családi albumot és nézegethetik. Idillikus állapot! Itt még nem sajnos nem tartok, de a Babystory elindítása az első lépés volt az emlékőrző céljaim felé vezető úton. Ha Te is szeretnéd kézzel foghatóvá tenni az emlékeiteket, akkor ajánlom figyelmedbe a fotónaplót és a képtartót.

Összefoglalva, ha tudod, hogy mi a célod a fotóitokkal és képes vagy változtatni a szokásaidon és a gondolkodásodon, akkor sikerülni fog megőrizni az emlékeiteket.

Ha tetszett a bejegyzésem és úgy gondolod, hogy másnak is hasznos lenne, akkor a bal oldalon található Facebook ikon segítségével megoszthatod az írásomat! Köszönöm! 🙂

 

 

Pin It on Pinterest